Alexander Bobkin is een Russisch schilder die een fascinerende kijk geeft op een mysterieuze en soms geheime wereld die heel erg anders is dan zijn nieuwe thuisland.

De kunstenaar Alexander Bobkin (1952, Novokoeznetsk) is geboren in Siberië en heeft zijn opleiding gevolgd aan de kunstacademie van Jaroslavl. Bobkin is een reiziger die het liefst voor hem nog onbekende gebieden bezoekt. Een aantal musea hebben schilderijen van Bobkin aan de collectie toegevoegd. Tot deze musea behoren o.m.: Museum of Modern Art Novokoeznetsk; Kemerovo Regional Art Museum en het State Museum of Oriental Art te Moscow. Inmiddels is het al lang geleden dat Bobkin in Nederland bleef steken en zich aan de Waal vestigde (Nijmegen).

Hedendaags iconenschilder

Van Bobkin kan niet direct gezegd worden dat hij een iconenschilder is in de letterlijke betekenis van het woord. Maar ruimer genomen kan er wel sprake van zijn. Het is niet een religieuze toonzetting waarbij heiligen worden vereerd, en waarbij volgens bepaalde regels de compositie wordt vervaardigd, maar de mysterieuze atmosfeer die zijn voorstellingen uitademen. Het is de rituele sfeer van inwijding die boven zijn schilderijen hangt. Een inwijding tot kennis over de geheimen van een ontmoeting; het verdriet van een huilende haas; of de toestand van een glas water. Kleine verhalen die met weinig verf neergezet worden in een te grote wereld.

Surrealistische benadering

Bobkin zoekt in de schilderkunst naar een verbeeldingswereld die geheel en al losstaat van dingen of begrippen die kunnen worden geconcretiseerd. Geen enkele beschrijving kan het uitgebeelde omvatten of samenvatten. Daarvoor is het medium van de taal niet geschikt. Begrip kan ontstaan op het moment dat iedere behoefte aan concretisering wordt opgeofferd aan het ideaal van de kunst. De kunstliefhebber die zich als reiziger ontpopt biedt de kunstenaar een stationnetje; een moment van aankomst en vertrek. Tussen beide momenten kan het avontuur van de ontdekking worden aangegaan; kan een wereldreis worden gemaakt waarin de meest bizarre taferelen kunnen opdoemen. Het scheepje voor de wonderbaarlijke visvangst kan net zo goed op de Wolga als op de Waal passeren. Bobkin heeft een schilderkunstig vocabulaire ontwikkeld zonder grenzen en zonder beperkingen van de nationale, en regionale betekenissen, die het best tot z’n recht komt in een surrealistische opvatting van de werkelijkheid.

Lees meer over Alexander Bobkin

thumb tekenduo expositie
Terug naar bronnen en oorsprong
Alexander Bobkin nodigde tijdens de Tekenduo expositie in de Kazerne Peter Simons de Thouars uit in zijn atelier als gastkunstenaar. Een eigentijds en bijzonder initiatief van de twee kunstenaars, waarbij twee verschillende werelden uit het verleden opnieuw elkaars wegen kruisten.
thumb tussen droom en nachtmerrie
Tussen droom en nachtmerrie
Een beest met een menselijk gelaat, een gezicht dat schuilgaat achter een masker, figuren in theatrale kostuums die opdoemen uit de mist. De schilderijen van Alexander Bobkin lijken een droomwereld te verbeelden, die je kort na het ontwaken alweer deels is ontglipt.
thumb siberie berust op verbeelding
Siberië berust op verbeelding
De kunst van Bobkin wortelt in Siberische mythen die geen mythen meer mogen zijn. Wat ertoe heeft heeft bijgedragen dat die mythen een ondergronds bestaan zijn gaan leiden laat Bobkin Siberisch. Lees verder en kom te weten wat Bobkin naar Nederland heeft doen bewegen.
error: Content is protected !!

Online expositie 'Personages'

Nu tijdelijk en exclusief online te koop.